inspirace
zdravé jídlo může být i velmi chutné
Ačkoliv jednotlivé kapitoly dávají (snad:) svůj smysl, věřím, že největším přínosem ti bude projití mého relativně delšího příběhu postupně tak, jak jsem ke zkušenostem a poznatkům chronologicky přicházel i já. Mozaika příběhů a sousledností ti pak lépe zapadne.
OBSAH
To, co jím, je ve skutečnosti paleo strava, tak jak je popsána v knize „Jídlo na prvním místě“ s tou obměnou, že se nevyhýbám sacharidům ve formě bezlepkových kaší. Bramborům, rýži i těstovinám se vyhýbám. Sladké brambory (batáty) miluji. Jím také luštěniny (krom arašídů). S paleo recepty je napsáno mnoho knih a webů, které si můžeš najít a já je zde proto nebudu kopírovat. To, co zde uvedu, ti může sloužit pouze pro drobnou inspiraci jak při vaření v zázemí domácí kuchyně, tak pro dlouhodobější fungování během cestování, kdy to se zdravým stravováním je vždy mnohem těžší.
Aktualizace 20.11.2016: Na otázky kamarádů, co vlastně jíme nebo jaký je recept na ten úžasný raw dort, raw kuličky, nebo bezlepkovou kaši a mnohé jiné, odpovídáme pro tyto účely čerstvě založenou FB stránkou Opravdové jídlo, kterou s chutí sobě vlastní touto formou sdílím. Recepty postupně přidáváme, jak nám jdou pod ruku. Užívej si je.
Pro to, abych ukázal pestrost zdravého stravování, sdílím tabulku toho, co jím. Úprava, koření, dochucení je individuální a sám víš, co je pro tebe nejchutnější. Téměř na vše tepelně zpracované z této tabulky dávám kokosový olej, který jídlu dodá zdravý tuk a jídlo příjemně nasládle navoní a dochutí. Takže svým způsobem jsem stále na sladké, jen v té zdravé formě. Z této tabulky více popíšu kaši a batáty.
Dovolím si tvrdit, že kaše jsem dovedl různým experimentováním k dokonalosti. Jsou hodně sacharidové, proto je nejím každý den ale cca ob dva dny, chci mít pestrost. Mohou vypadat sice různě, ale všem velice chutnaly (i skeptikům). Na jedné akci jsem dokonce připravoval kaši pro cca 40 lidí a všichni mi dali s výběrem jejího názvu zapravdu: „luxusní datlovo-jáhlovo-pohankovo-banánovo-kokosovo-makovo-sezamová kaše s ovocem“ 🙂
Příprava je navíc jednoduchá a rychlá, pro jednu osobu:
- do vařící vody dám hrst nakrájených datlí
- mezitím, než datle změknou, nakrájím na malé kousky jeden banán
- poté do vody nasypu instantní pohankovou kaši/vločky a stejně tak instantní jáhlovou kaši/vločky, tak, aby konzistence byla ještě částečně řídká/vodová, protože budeme ještě dále zahušťovat (konzistenci pak můžeš ve finále zředit dolitím vody nebo zhustit dosypáním další kaše, kokosu nebo máku), vše stále důsledně míchám [kaše obsahují 100% loupané pohanky nebo 100% jáhly, žádné chemické vylepšováky] po cca 2min varu odstavím
- přidám nakrájený banán, který hezky změkne, případně se rozpadne a kaši ještě více osladí
- přidám strouhaný kokos a mák (mletý, bez cukru) v libovolném množství, které opět kaši zahustí
- lehce zasypu loupaným sezamovým semínkem
- poté dám a zamíchám lžíci kokosového oleje, který dodá kaši vazkost a příjemnou vůni i chuť
- další ne nutné zpestření chutě, až kaše trochu zchladne, je možno přidáním lžíce Snídaňové směsi od Iswari
- na závěr zasypu ovocem (ideálně borůvky, maliny, jahody).
Chuť kaše se dá obměňovat dle množství jednotlivých ingrediencí, já osobně mám např. moc rád mák a kokosový olej, ale tvé fantazii a experimentování se meze nekladou. Kaše skvěle (snad ještě více) chutná i uleželá.
Tento skvost jsem objevil až ve svých 34letech a mám pocit, že jsem si z počátku tento deficit musel vynahradit, protože je přímo zbožňuji. Oproti obyčejným (paleem nedoporučovaným) víceškrobovým bramborům mají mnohé výhody. Tento článek s detailním rozborem obojího sice odbourává všeobecně známý propastný rozdíl mezi brambory a batáty, ale i tak z něj batáty vychází pro mne jako vítěz. Batáty mám rád samotné i k např. lososovému steaku se zeleninovým salátem.
Nejvíce mi chutnají batáty pečené:
- vyberu batáty podobné velikosti (ať se pečou stejnou dobu), celé batáty umyji, ukrojím většinou podezřelé konce a nožem do každé z nich udělám několik hlubokých děr cca 2cm vzdálených, aby jimi mohla vytéct z batátu při pečení tekutina, která se velice špatně čistí poté, co by jinak bez děr poprskala troubu
- batáty peču na cca 160°C dle velikosti cca 40min, dokud nejsou na kontrolní hluboký vpich zcela měkké a dokud se slupka nezačne téměř propadat
- po vytažení slupka při loupání na batátech téměř vůbec nedrží a loupe se téměř sama (když jsou batáty málo upečené, tak jdou hůře loupat)
- po oloupání už není třeba krájet, jsou téměř kašovité hmoty, na kterou přidám kokosový olej, který dodá příjemnou vůni a dojemní chuť
- zapíjím domácím kefírem z tibetské houby, jehož chuť mi s pečenými batáty dokonale sedne.
Takto připravené batáty jsou neuvěřitelnou delikatesou, kterou si jedna návštěva (zdravím Gabču:) třikrát přidávala, i když byla dle svých slov plná. Já jsem se také několikrát přistihl, že k luxusnímu lososovému steaku přede mnou na talíři přistupuji tak, že ho chci mít co nejdřív snězený, abych se mohl za odměnu vrhnout na ony batáty. Schválně mrkni sem, abys viděl, co všechno jde s pečenými batáty vykouzlit. Už teď se mi sbíhají sliny 🙂
Drobnou obměnou předchozího postupu, pokud nechceš čekat a batáty 40minut péct v celku, je možnost nakrájet je na kolečka a péct je takto. Výhodou je rychlejší upečení, nevýhodou horší loupání každého kolečka a někdy méně dokonalá chuť způsobená až přesušením batátů.
Poslední mnou používanou variantou jsou batáty vařené:
- batáty oloupu, nakrájím na kostičky a dám vařit do měkka
- mezitím na pánvi připravím sladkou, karamelizovanou restovanou nebo pomalu vařenou cibuli (nejvíc mi chutná červená)
- vodu z batátů sleji, přidám cibulku, nezapomenout kokosový olej a vše smíchám
- výsledná kaše je opět famózní.
Opravdu jsem začal péct buchty, čehož zjištění vykouzlí úsměv na tváři každému, kdo mně zná 🙂
Postup je jednoduchý, velice variabilní, chuťově dle obměňovaných ingrediencí a jejich množství proměnlivý a výsledek úžasný. Uvedu příklad s množstvím surovin na 2 plechy. Hodnoty ber orientačně, každá buchta je jiná, ingredience sypu od oka, nevážím je, proto i ty si upeč buchtu dle svých chutí a pak ji různě obměňuj a experimentuj 🙂
- do mističky zaleji 2 lžíce lněného semínka a 2 lžíce chia semínek
- zamíchám a nechám nasát vodu, až se vytvoří gel, kdyby to bylo moc husté, tak přidám vodu
- do velké mísy dám 2 hrsti najemno nakrájených datlí
- nakrouhám 5 jablek, najemno nakrájím 5 banánů, vše přidám k datlím; přidám gel, když je přiměřeně gelovitý (za cca 15minut)
- vše zasypu cca 300g máku a cca 300g strouhaného kokosu, mohu přidat sezamové semínko
- můžeš přidat i nějaké další ovoce (meruňky, švestky, borůvky, maliny..), mně ale chuťově bohatě stačí mák s kokosem
- vše důkladně promíchám a upravím konzistenci (přisypáním máku/kokosu, nebo více gelu/banánu/jablka)
- (tak, aby hmota dostatečně držela pohromadě (aby se na plechu nerozpadávala), ale aby také nebyla příliš řídká)
- vše rovnoměrně rozprostřu na plech do cca 1,5cm silné vrstvy
- peču na cca 150°C cca 30 minut
- kontroluji, když začne vonět, jestli to ještě není příliš vlhké a vytáhnu z trouby tak, aby to nebylo ani příliš vysušené
- na talíři tradičně posypu kokosovým olejem a zapíjím domácím kefírem
Pro mne se jedná o neuvěřitelně lahodnou záležitost, která je díky ingrediencím velmi vydatná. Proto je i vhodná s sebou do krabičky na cestování, protože rychle zasytí.
Variant této buchty je velké množství, proto experimentuj. Vyzkoušenou mám i třeba více křupavou buchtu založenou převážně na lněném semínku bez jablek a banánů. Nebo jako další ingredience můžeš použít kousky ořechů nebo nakrájené mandle, sušené ovoce, koření (skořice, chilli..). Opět se fantazii meze nekladou 🙂
Jsou úžasně chutné, jednoduché, rychlé na přípravu a všude sklízí velký úspěch.
Receptů na internetu je obrovské množství, uvedu proto jen tyto dvě zaručené a vyzkoušené varianty:
Rozmixovat hrnek namočených datlí (bez hrnku) a ¾ hrnku vlašáků, přidat lžíci kakaového prášku, lžíci kokosového oleje a hrst lněných semínek, obalit sezamem. Prosté, jednoduché, dokonalé.
Nebo: opět namočené datle, kešu, kokos, kokosový olej, konopný protein (2 lžíce na dochucení)
Variant je tolik, kolik je chutí a inspirace, experimentuj, stojí to za to.
Zde to bude jednoduché, ukážu ti zdravé produkty, které jsem objevil a které mi pomáhají fungovat, když jsem někde mimo obchody civilizace, na treku, pod stanem, nebo třeba na cestách. Kritériem výběru jsou přirozené suroviny, bez chemie, bez přidaného cukru, bez lepku a laktózy.
Pokud jedu někam, kde vím, že nebude nějakou dobu možnost jíst nebo nakupovat zdravě, brávám si s sebou většinou: 1 litr ionizované vody, dále zeleninu, ovoce, vejce vařená natvrdo, vlastní zdravou zasycující buchtu, pečené batáty uložené v alobalu. Tento seznam pokryje, aniž by se potraviny stihly zkazit, můj hlad minimálně na dva dny.
Pro delší cestování bez možností vařiče využívám následující produkty:
- Sušené chlebíčky, krekry, rolky, trojúhelníčky apod. získané od Happyfood nebo Lifefood;
- Energy tyčinky Lifefood získané anebo chuťově skvělé Bombusky.
Tyto tyčinky jsou dobrým doplněním energie v přírodě, na pravidelné domácí mlsání jsou příliš energetické. Neříkám ale, že si někdy nemlsnu 🙂
Pro delší cestování s možností vařiče využívám následující produkty:
- Bezlepkové (pohankové, jáhlové) kaše, které jsem uvedl dříve nebo i snídaňové směsi Iswari
- Plnohodnotné chutné jídlo - TravelLunch (většinou s rýží) v bezlepkové variantě, které stačí zalít vařící vodou a počkat
- „Opravdové jídlo všude s sebou“ Expres Menu, s velkým výběrem a volbou alergenů,
- Expediční strava Real Turmat
Obecně zajímavou nabídku zdravých potravin mají též v superpotravinové sekci obchodu Awashop. Co se teorie stravování na treku týče, tak informačně bohatý pohled (ovšem bez dietního aspektu) na výživu během cestování v přírodě je na webu nalehko.
Vidíš, že uvedené ukázky možností zdravého a chutného stravování dokazují snadnou možnost volby žít zdravě a chutně jak v domácím prostředí se zázemím své kuchyně a obchodů, tak v přírodě s batohem na zádech.
Všechno jde, když se chce, aneb kdo chce, hledá možnosti. Doufám, že jsem ti ty možnosti dostatečně ukázal a že život tvůj a tvých blízkých bude zdravější, šťastnější, chutnější a plnohodnotnější stejně jako tvá strava 🙂